Friday, July 23, 2010

Ce?

Kjo më lart, ishte fjala ime e preferuar para 20 vitesh.

“Ce” do të thoshte “pse”, gjithnjë e shoqëruar rigorozisht me këtë “?” formë ovale që e ndiqte nga pas, me pikën poshtë si litar ku do të vareshin gjithë kuriozitetet e një fëmije... të vendosura nën mëshirën e më të rriturve. “?” do të ishte ekuivalente në realitet me një buzëqeshje të një trazovaçi plot quka dhe me dhëmbë... jo në gjendje optimale. Mezi kam pritur të më dilnin ata të pjekurisë...

Mbaj mend atëherë që më pëlqenin “ce”-të e rënda. Madje sa më shumë “ce” në seri, aq më e vështirë më dukej përgjigjia që do më jepnin. Po gjithnjë përgjigjet vinin duke më zhgënjyer. Kur të rriturit e ndjenin se pikëpyetja pas “ce”-së u shtrëngonte fytin, atëherë të bezdisur, “e hiqnin qafe”.

Gjithsesi... duke marrë shkas prej këtij frymëzimi fëminor, më lindi dëshira të hap një rubrikë, ku tanimë nuk do bëj vetëm pyetjen “ce”, por edhe do ekzekutoj përgjigjen e duhur. Është më argëtuese kështu...

Filloj me pyetjen e parë:

Ce dëshira që shfaqin miss-et, apo kandidatet për miss, se dëshirojnë paqe në botë, është në fund të fundit llogjike?

Së pari, dëshira për paqe në botë, është llogjike vetvetiu. Kush e do luftën në vend të paqes? Por pika më e rëndësishme ku dua të ndalem unë, për kategorinë e caktuar, është këtu që, një miss është shumë e dëshiruar prej një kategorie të madhe meshkujsh. Duke qënë në një pozicion të tillë, ku të gjithë pretendojnë të futen në akte riprodhimi me të, ajo e shikon veten potencialisht kandidate për të lindur shumë fëmijë. Do thoni ju, prezervativi? Ky nuk ndikon në efektin psikologjik që i jep miss-it ideja (patjetër llogjike), se shumë meshkuj duan të riprodhohen me të.

Duke pasur një vizion të tillë, largpamës dhe krejtësisht real, missi ndihet e kërcënuar prej rrezikut që mund të kalojnë fëmijët e saj të ardhshëm, në një botë të pasigurtë. Madje kjo do të ishte arsye që ajo të druhej për të tentuar të riprodhohet në mënyrë sistematike.

Mund të thotë dikush, ti ia fut kot!! Bota reale nuk është e tillë siç e përshkruan një miss. Mbase ke të drejtë, kur flet për botën tënde reale. Realiteti është një perceptim. Po nëse do merrja sytë e missit të shikoja botën reale të saj, atëherë para pasqyrës do të shifja një – miss! Realiteti i saj është ai i dikujt që konkuron për të marrë kurorën e bukurisë. Nëse do mund të zgjidhja, do të zgjidhja një realitet të bukur.

Konkluzioni: duhet të bëjmë ç’është e mundur për t’i plotësuar missit dëshirën e saj për paqe në botë. Për të mirën e të gjithëve.

2 comments:

Serendipituous said...

Ne momentin qe s'kerkon me pergjigje per "ce?"-te njeriu ka marre fund.

Anonymous said...

you mad? lol

users online
 
Creative Commons License
Shkrimet e blogut Busulla jane te licensuara nen Creative Commons Autoresi-Jofitimprurese-Vepra te pandryshueshme 2.5 Italia License.